Hernieuwbare energie: warmtepompen

Een warmtepomp is energiezuinig, milieuvriendelijk en heeft een goed rendement. Sinds 2021 moeten alle nieuwe gebouwen bijna energie neutraal gebouwd zijn. De warmtepomp, als groene energiebron is hier zeer geschikt voor. Je haalt hiermee gratis warmte uit de lucht, de aarde of het water. Die warmte wordt op zijn beurt afgegeven aan water of lucht waarmee je je woning en/of water verwarmt.

In de media zien we ook de voorbije tijd steeds meer de aandacht voor het milieu, waarbij warmtepompen een groot aandeel in spelen en nog meer zullen gaan spelen naar de toekomst toe.

Via de Vlaamse overheid kan tevens een premie tot € 4.800 worden verkregen, afhankelijk van het type warmtepomp welke wordt geplaatst. 

Meer informatie hieromtrent vindt u op:

https://www.vlaanderen.be/premie-voor-een-warmtepomp

en

https://www.fluvius.be/nl/thema/premies/premies-voor-huishoudelijke-klanten/premie-warmtepomp

Voordelen

  • Duurzame warmtewinning uit aarde, water of lucht
  • Efficiënt en spaarzaam
  • Stille werking

1. Geothermische warmtepomp

De aarde onder onze voeten zit boordevol energie. Die ontstaat door temperatuurverschillen tussen het aardoppervlak en dieper gelegen warmtereservoirs. Een geothermische warmtepomp, ook gekend als bodem-water warmtepomp, onttrekt die energie. Dat gebeurt aan de hand van een buizensysteem in de bodem. Hierbij kan er gekozen worden voor een horizontaal captatienet of een verticaal captatienet.

 

De vloeistof in deze buizen neemt de natuurlijke aardwarmte op, en gebruikt die om je woning te verwarmen of sanitair warm water te produceren.

2. Lucht-/waterwarmtepomp

De lucht/water warmtepomp onttrekt energie uit de buitenlucht en staat dat binnen af aan water waardoor het water warm wordt. Het warme water kan worden ingezet om ruimten met (laag temperatuur) radiatoren of vloerverwarming te verwarmen. Daarnaast kan tapwater voor de keuken of badkamer worden opgewarmd.

De lucht/water warmtepomp is een populaire variant van verwarming, omdat met beperkte investeringen objecten relatief eenvoudig te verduurzamen zijn. In het verleden hadden lucht gevoerde warmtepompen moeite om bij lage buitentempraturen voldoende warmte te produceren. De lucht gevoerde inverter warmtepompen van tegenwoordig werken modulerend en functioneren ook bij buitentemperaturen van -15˚C nog steeds prima. Daarnaast zijn de huidige systemen voorzien van elektronische expansieventielen, zodat het syteem steeds geoptimaliseerd wordt bij wisselende omstandigheden.

3. Lucht-/lucht warmtepomp

Een lucht/lucht warmtepomp bestaat uit een buitendeel en één of meestal meerdere binnenunits. Het buitendeel haalt warmte uit de lucht, en geeft de warmte af via lucht in de ruimte, dus niet via een radiator. Vandaar de naam. In deze opstelling worden uw ruimtes verwarmd (of gekoeld) door middel van plafondunits, kanaalunits en/of wandunits die warme (of koele) lucht uitblazen. De lucht/lucht warmtepomp is vergelijkbaar het een traditionele airconditioning, die bij verwarmen omgekeerd werkt.

Het verkrijgen van warmte werkt vergelijkbaar met de lucht/water warmtepomp, alleen wordt de warmte anders afgegeven: via lucht, via het airconditionings systeem dus in principe.

 

4. warmtepompboiler

Terwijl klassieke waterverwarmingssystemen volledig op fossiele brandstoffen of elektriciteit draaien, zal een warmtepompboiler maar deels beroep doen op elektriciteit. Want ongeveer 70% van de nodige energie haalt de warmtepompboiler uit de omgevingslucht.

Een warmtepompboiler heeft geen hitte nodig. Het maakt gebruik van elektriciteit en de aanwezige omgevingswarmte in de binnenlucht, buitenlucht of afgevoerde ventilatielucht. De warmtepompboiler is namelijk uitgerust met een koelvloeistof die al op lage temperatuur kookt en gasvormig wordt. Een compressor drukt het gas samen en zo stijgt de temperatuur. De warmte wordt aan het sanitair water in een voorraadvat afgegeven. Het gas wordt terug vloeistof, de druk wordt verlaagd en de hele cyclus kan opnieuw beginnen.